2011. július 8., péntek

Interjú P. A.-val

Az interjú az Ellenállás Hangja című nemzeti szocialista kiadvány 1. számában jelent meg.

Gondolom, nem kell bemutatni senkinek P. A.-t mozgalmunk harcosát, a kiváló sportembert és aktivistát. De lehet, hogy azt kevesen tudják róla, hogy Straight Edge irányelveit betartva éli mindennapjait. Ezzel kapcsolatban tennék fel pár kérdést.

1. Mi is a SXE és mi a története?

Először is szeretném megköszönni az érdeklődést és tudatni Veletek, hogy megtiszteltetés számomra, hogy ezeket a fontos és építő témákat érintő kérdéseket nekem teszitek fel. Szükségesnek tartom azt a kezdeményezést, hogy hátat fordítva a lényegében "tartalmatlan" kérdezz-feleleknek, a tényleges munkát tartjátok szem előtt.Gondolok itt arra, hogy találkozhattunk nem egyszer olyan interjúkkal, amelyek nemhogy nem mozdították előre a "mozgalmat", de még inkább hátráltatták azt a beteges, antiszociális és más tartalmatlan sztár attitűd kijelentésekkel.
Rátérve a kérdésedre, a straight edge egy olyan életvitel, amiben minden pozitív tulajdonság összpontosul. Mindenki máshogy értelmezi és éli meg ezt az életfelfogást, ezért nem is szeretnék belemenni a straight edge részletezésébe, és hogy őszinte legyek nem is érdekel más véleménye, belemagyarázása. Számomra a straight edge jelentése távol tartani magamtól a legális és illegális drogokat, a nők megbecsülése, ebből kifolyólag elvetem a párkapcsolaton kívüli sex fogalmát, figyelmesnek, őszintének és segítőkésznek lenni az arra méltó emberekkel, állat- és természetvédelem, amihez párosul az igaz értékek keresése. ( Nők alatt azokat értem, akik a szó klasszikus értelmében azok, nem csak biológiailag.)

2. Mennyire népszerű ez a világban? Esetleg köthető-e zenéhez, társadalmi réteghez?

Véleményem szerint jelenleg egy újabb straight edge hullám indult meg, ami erősebbnek tűnik az eddiginél. Talán ez az erő a szavak tettekké formálásának köszönhető, de tény, hogy világszerte egyre több katarzist kergető üti meg a bokáját a találóan "hard line"-nak nevezett akciókban.
A világ talán minden országában van straight edge kezdeményezés, de amit ki kel emelnünk, hogy azokban a szláv országokban nagyon elterjedt lett ez az életforma, amelyekben nem csak a nemzeti öntudat erős az aktivistákban, hanem az Istenben való hit is, amely mint gyökér köti őket a pozitív gondolkodáshoz. A straight edge a hardcore scene-ből fejlődött ki, tehát ha ragaszkodunk a zenéhez való kötődéshez, akkor ezt a színteret és ennek különböző"hajtásait" kell figyelembe venni.
Társadalmi réteg? Munkásosztály.

3. Te hol hallottál róla először és mikor érett meg benned a gondolat, hogy erre az útra lépj?

A '90-es évek közepén egy színes zenei újságban riogatták az embereket az éppen aktuális "hard line" akciókkal, néhány hardcore zenekar interjún belül. Akkoriban ezt ugyanolyan "szélsőségként" kezelte a zenei média, mint az Inner Circle tevékenységét. Még ha akkori énem a jelenlegi ellentétje volt is, felkeltette a figyelmemet a straight edge életvitel. Tetszett, hogy  fiatalok a megszokott züllés helyett valami pozitív dologba kapaszkodnak, és hogy volt célkitűzésük. A '90-es évek végén a ZOG-nak köszönhetően a rácsok mögött volt időm elgondolkodni a "hogyan továbbon" és egyre többször jutottak eszembe az "önmegtartóztató" fiatalok és egyre többet lebegett a szemem előtt, az X. A saját és a polgártársak érdekében úgy gondoltam, hogy mindenki jobban jár, ha rálépek az egyenes útra. Néhány "okos" erre azt mondta, hogy azért, mert részegen nem tudom kontrollálni magam, lettem csak straight edge . Ha nekik ez megnyugvást jelent, akkor az mondom, hogy lehet, de úgy gondolom, hogy a fejlődést, a jobbá válást nem kell megmagyarázni soha. Minden téren a tisztulás a lényeg!

4. Mint hithű nemzeti szocialistának neked mit jelent tisztának maradni ebben a kifordult világban és az NS ideológiához mennyire kapcsolható a SXE?

A legfontosabbal kezdeném! Teljesen mindegy, hogy milyen gyűjtőnevet adunk a pozitív gondolkodású életvitelnek, de még az is mellékes, hogy egyáltalán ezt névvel kell illetni vagy nem, de az biztos, hogy a nemzetiszocializmust nem lehet összemosni semmilyen (ön)pusztító tevékenységgel. Mostanában sokat gondolkodom azon, hogy anno Angliában a zsidóknak mekkora szerepe lehetett abban, hogy a nemzetiszocializmust a skinhead szubkultúrával mossák egybe. Hálával tartozunk azoknak a skinheadek-nek, akik az árral szemben küzdöttek, hogy a skinhead mozgalomnak nevezett tömörülés deviáns viselkedését háttérbe szorítsák. Mint láthatjuk, tevékenységük nem teljesülhetett ki, hiszen az eltévelyedett emberben mindig nagyobb a hajlam a tunyaságra, a rosszra, de úgy tűnik, hogy az egyenes úton egyre többen indulnak meg, hátrahagyva egy szubkultúra negatív bélyegeit.
Számomra a tisztán maradás nem feltétlenül csak materialista irányú. Fontosnak tartom az elme szabadságát és tisztaságát. Egyre inkább megbizonyosodom afelől, hogy ezt az ember úgy képes megvalósítani, hogy hátat fordít a "civilizáció" káros vívmányainak.

5. Magyarországon mennyire tehető azok száma, akik a  NS SXE életszemléletet választották beleértve azokat is, akik tisztán élnek, de nem kötik magukat a SXE-hez.

Erre a kérdésre nem tudok Neked pontos választ adni. Sok olyan Barátom van, aki nem straigth edge, de ennek ellenére példaértékű életet él. A napokban volt nálam egy baráti összejövetel és az asztalnál ülve vettem észre, hogy senki nem fogyasztott egy csepp alkoholt se. Ez nem azért volt, mert tudatosan úgy hívtam össze a társaságot, hogy ez így legyen, hanem a "véletlen" műve volt az egész. Azt hiszem, hogy ez egy jó példa arra, hogy nem mindig kell a deviáns viselkedésnek előtérbe kerülnie ahhoz, hogy az ember jól érezze magát. Fogalmam sincs arról, hogy hazánkban a straight edge-ek száma mennyire tehető, de őszintén szólva nem is érdekel. A környezetemben nagyon sok sportoló van, akik szintén távol tartják maguktól a legalizált mérget vagy csak alkalmanként mérsékelten fogyasztják azt. Úgy látom, hogy maga a straight edge életforma egyre nagyobb teret hódít, az viszont már más kérdés, hogy az életvitel képviselői mennyire lesznek elkötelezettek és meddig tudnak tiszták maradni. Saját és mások tapasztalata szerint is, egy idő után ez az egész már nem az önmegtartóztatásról szól, hanem egyszerűen az életünk részévé válik. Ha valakinek görcsölnie kell ahhoz, hogy ne essen kísértésbe, akkor ott valami hiba van. Persze nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, de az elmúlt 15 év alatt nem inogtam meg egyszer se és ez számomra jó és természetes. Büszkeséggel tölt el úgy felébredni, hogy az elmúlt éjszaka alatt egy csinos, könnyűvérű nőnek az arcába könnyed természetességgel egy "nem"-et vágok. Ezen tettekről fogalmazódik meg a külvilág véleménye rólunk, akikről a média a legsötétebb képet festi. Az idő elérkezett, hogy egységesen "nem"-et mondjunk  minden rosszra.

6. Ajánlod-e ezt az életformát a mai fiataloknak és miért?

Itt is csak azt tudom hangsúlyozni, hogy teljesen mindegy az, hogy az életvitelt minek nevezzük, de fontos, hogy úgy éljünk, hogy önmagunkra, családunkra, barátainkra és arra a közösségre, amihez tartozunk, soha ne hozzunk szégyent. Ha valaki a straight edge életformában találja meg mindezt, akkor kívánom neki, hogy legyen erős straight edge! Ha valaki Istenben, a hitben találja meg az igaz utat, akkor kívánom neki, hogy legyen elég ereje ahhoz, hogy hitéből soha ne tudják elmozdítani! Ebből adódóan, az ifjaknak ajánlani tudom a straight edge életvitelt illetve Szálasi Ferenc munkásságának követését.

7. Zárásként mit üzensz az olvasóknak?

Még egyszer hangsúlyozom, hogy megtisztelő számomra, hogy a gondolataim felé érdeklődést mutattatok. Remélem soraimmal utat mutathattam a tiszta út irányába és erőt adhattam az úton található akadályok legyőzőséhez. Anno mikor az útra léptem, nem volt senki, akihez fordulhattam volna, nem volt senki akitől tanácsot kérhettem volna, ma az ifjak előtt számtalan lehetőség nyílt arra, hogy a kritikus időkben lélektámaszt szerezzenek önmaguk számára. Ne legyen bennetek gátlás odamenni egy időseb straight edge-hez és tanácsot kérni, vagy csal beszélgetni olyan dolgokról, amiben nem vagytok biztosak. Ismerve az ilyen arcokat, segítőkészek lesznek Veletek. Legyetek mindig büszkék és éljetek úgy, hogy tetteitekkel a hazát, a nemzetet, a családot és egy szociálisan egészséges társadalmat szolgáljatok! Sok sikert kívánok munkátokhoz és a kiadványhoz!

Attila

88/14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése